Aan een lening hangt in principe slechts één prijskaartje, de rente. En hoewel er diverse type leningen mogelijk zijn om de aankoop van je auto te financieren is tegenwoordig de optie met JKP (Jaarlijkse Kosten Percentage) de meest gangbare. Zowel voor jou als gefinancierde als de bank is deze formule op elk moment binnen de aflossingsperiode zeer overzichtelijk. Bij een JKP wordt de rente samen met alle andere kosten rond de lening in een vast jaarlijks percentage uitgedrukt. Het ganse jaar door kan je online autoleningen vergelijken op deze website.

Bij de autosalon van 2014 was de JKP die de banken aanboden ongekend laag. Bij enkele aanbieders zelfs rond 2%, wat theoretisch dus betekent dat je per jaar slechts 2% aan totale kosten betaald op het geleend bedrag. Buiten de actieperiode varieert de JKP doorgaans tussen de 3.5% en 4.5%. Op een lening van € 10.000 die je in vijf jaren terug gaat betalen bespaar je dus bijna € 1000 (over de totale aflos periode) indien je deze tijdens, of vlak na, de autobeurs afsluit.

Vermeld dient te worden dat de bij elke aanbieding van een financiële instelling deze de laagst mogelijke JKP aangeeft. Het percentage dat in rekening wordt gebracht bij de ideale klant. Jouw uiteindelijke rente zal afhangen van je persoonlijk profiel bij de bank (kredietgeschiedenis, rekeningsaldo etc.). Maar doorgaans zal de korting die de bank aanbied op de basis JKP met nagenoeg hetzelfde percentage doorwerken op jouw JKP. Een praktisch voorbeeld: In juli biedt bank X algemeen een JKP van 5% aan. Omdat jij bij je vorige lening enkele aflossingen hebt gemist beschouwt bank X jou als een wat hogere risico factor en berekend een JKP van 7% op de financiering van je auto. Gedurende de autosalon in januari biedt deze zelfde bank X algemeen een JKP van 2% aan. Vanwege jouw krediet verleden kom jij in de beursactie in aanmerking voor een JKP van 4%.

Noot: Het basis JKP-percentage is ook een goede graadmeter om instellingen te vergelijken. Doorgaans zal de aanbieder met de laagste basis JKP ook effectief het laagste percentage kunnen bieden.