De hoogte van de premie van de autoverzekering is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, dat betrekking heeft op onder meer de auto, maar ook op de persoon en de woonomgeving. Het kan maandelijks veel geld schelen op de premie van de autoverzekering als je bij het zoeken naar een geschikte autoverzekering een vergelijking doet tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Daarvoor kunnen een aantal hulpmiddelen worden ingezet, die hieronder aan de orde zullen komen.

Hoogte van de premie autoverzekering
Om een geschikte offerte voor de premie autoverzekering te kunnen geven, zal de verzekeringsmaatschappij over een aantal gegevens met betrekking tot de auto moeten beschikken zoals het gewicht van de auto om de premie van de WAM verzekering te kunnen vaststellen, maar ook het merk en type auto zijn van belang net als de cascowaarde om een eventuele casco premie autoverzekering te kunnen berekenen. In het geval er ook een ongevallen inzittendenverzekering wordt afgesloten zullen het aantal inzittenden bij de verzekeringsmaatschappij bekend moeten worden gemaakt. De hoogte van de premie autoverzekering kan verder afhankelijk zijn van de leeftijd van de autobezitter, de bonus/malus trede en de woonplaats van de autobezitter. Daarnaast maakt het nog verschil in de premie autoverzekering, bij de autoverzekeraar waar de betreffende verzekering zal worden afgesloten.

Verzekeringsmaatschappij en premie autoverzekering
Op het gebied van autoverzekeringen zijn er veel verschillende maatschappijen die deze verzekering aanbieden. Om een vergelijking te kunnen maken tussen de premies voor de autoverzekeringen, kunnen er meerdere offertes worden aangevraagd. Door de offertes met elkaar te vergelijken, zal duidelijk worden welke premie er voor welke dekking bij het type autoverzekering betaald zal moeten worden. Om het gemakkelijk te maken kan iedereen de premie van de autoverzekering laten berekenen op een vergelijkingswebsite voor verzekeringen of via de website van de verzekeraar zelf. Daarna kan een keuze worden gemaakt uit een aantal verzekeringsmaatschappijen, waar een offerte voor de premie autoverzekering kan worden aangevraagd. De premie, dekking en overige voorwaarden zijn van belang bij het maken van een keuze voor een autoverzekering, zodat daarmee rekening gehouden kan worden bij het maken van een definitieve keuze.