Wanneer u een auto heeft gekocht is het verplicht om deze WA te verzekeren. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer u de veroorzaker van schade bent aan anderen zal deze door de WA verzekering gedekt worden. Naast de WA verzekering zijn er de:

  • WA + beperkt casco (ook wel WA plus genoemd)
  • WA + volledig casco (ook wel Allrisk genoemd)

Afhankelijk van de leeftijd en de dagwaarde van uw auto, is het verstandig om een bepaalde keuze te maken tussen beperkt of volledig casco. De casco verzekering vergoedt, afhankelijk van of u voor beperkt of volledig casco gaat, bepaalde schade wel of niet aan uw eigen auto. Met de volledig casco verzekering bent u voor alle oorzaken van schade gedekt. Bij beperkt casco wordt schade bij aanrijdingen, slippen en te water raken en anders van buitenaf onheil niet gedekt. Zoals u hierboven al heeft gelezen is de keuze tussen beperkt of volledig casco afhankelijk van de dagwaarde en leeftijd van uw auto. In de regel wordt de volgende dekking geadviseerd:

  • Is uw auto 0 t/m 5 jaar oud? Ga dan voor een WA + volledig casco dekking
  • Is uw auto 6 t/m 10 jaar oud? Ga dan voor WA + beperkt casco
  • Is uw auto ouder dan 10 jaar? Kies dan enkel voor een WA verzekering

Online auto waardebepaling
Naast de leeftijd van uw auto is het belangrijk om rekening te houden met de dagwaarde ervan. In de regel is het zo dat auto’s per jaar een gemiddeld aantal kilometers rijden. Het zou zomaar kunnen dat u een auto wilt kopen die nog relatief jong is, maar wel al heel veel kilometers voor zijn leeftijd heeft gereden. U koopt dan wellicht een auto die er nog fantastisch van buiten uitziet, maar al helemaal afgetrapt is. Hierdoor zal de autowaarde laag liggen en is het wellicht verstandig om hem enkel WA te verzekeren.

Hetzelfde kan ook omgekeerd gelden. U koopt een 2de hands auto van 8 jaar met weinig kilometers op de teller. De autowaarde zal hierdoor nog relatief hoog zijn. Wellicht kunt u dan beter voor een WA + volledig casco dekking gaan. Zoals u begrijpt is het belangrijk om eerst een auto waardebepaling te doen alvorens u besluit wat voor verzekering u wilt afsluiten.